Kommentarsregler

När besökare lämnar kommentarer på webbplatsen samlar vi in de uppgifter som visas i kommentarsformuläret samt besökarens IP-adress och webbläsarens användaragent-sträng som hjälp för detektering av skräppost.

En anonymiserad sträng som skapats utifrån din e-postadress (även kallat hash-värde) kan komma att sändas till tjänsten Gravatar för att avgöra om du finns registrerad där. Integritetspolicyn för tjänsten Gravatar finns på Automattic.

När din kommentar har godkänts visas din profilbild offentligt tillsammans med din kommentar.

Allmänna riktlinjer

  1. Din kommentar ska hålla sig till ämnet och de ska hålla en respektfull och god ton. Visa respekt för artikelförfattaren som kan ha lagt ned många timmar eller dagar på att skriva en artikel.
  2. Sakfrågor ska diskuteras.
  3. Alla personer som använder ofullständiga personnamn eller hitte-på-namn kommer att modereras mer noggrant. Hela kommentarer kan raderas eller aldrig publiceras.
  4. Max 400 ord per kommentar och max tre utgående länkar. Vill du kommentera med fler än 400 ord överväg att skicka in en artikel eller debattartikel till Medborgarpolitik.
  5. Medborgarpolitik har inte tid att diskutera varför en kommentar raderats.
  6. Om en debatt börjar löpa amok finns risken att samtliga kommentarer i den tråden raderas och kommentarsfältet under den artikeln stängs.
  7. Ta fullt personligt ansvar för att hålla debatten sansad för alla.
  8. Om du använder epitet som vänsterextrem eller högerextrem för t.ex. att sänka en person med en annan åsikt riskerar du att omedelbart svartlistas.

Det är inte tillåtet att:

  1. Hota, trakassera, göra personliga påhopp/chikanera, förtala och ljuga.
  2. Posta kommersiella budskap/spamma.
  3. Använda stötande och sexuellt obscena ord.
  4. Uttrycka sig främlingsfientligt och göra uppenbart sexistiska yttranden.
  5. Använda någon annan persons riktiga namn eller anta flera identiteter (alias) i en diskussion eller i flera diskussioner. Att ständigt byta IP:nr för att dölja detta förfarande och använda påhittade e-postadresser som inte fungerar.
  6. Posta serier av kommentarer av typen: fortsättning följer del 1, del 2 etc. Anser du att du har det behovet skicka in texten som ett förslag till en debattartikel.
  7. Otillåten länkning. Det är tillåtet att använda länkar som fördjupning eller som källhänvisning i inlägg, men trafikdrivande länkpostning är inte tillåten där syftet är att marknadsföra sin egen eller en annan sajt. Dessa länkar eller hela kommentaren raderas. Masslänkningar till egen sajt eller blogg kan raderas retroaktivt.
  8. Använda kommentarsfältet som en social yta av typen Facebook. Kommentarsfältet är till för att sakligt diskutera vad den aktuella artikeln avhandlar.

Påföljder

Kommentarer som bryter mot någon av dessa regler kan raderas. Personer som bryter mot dessa regler kan blockeras/stängas av från  och få samtliga kommentarer raderade, även retroaktivt.

Övrigt

  • Anser du att någon bryter mot dessa regler, kontakta Medborgarpolitik. Förvänta dig dock inte att Medborgarpolitik har tid att diskutera enskilda kommentarer.
  • Synpunkter på modereringen ska inte skrivas i kommentarsfälten, kontakta Medborgarpolitik.
  • Vi blockerar användare som postar kommentarer som innehåller uppvigling, hets mot folkgrupp, pornografi, olaga våldsskildring eller upphovsrättsintrång.
  • Den som gör ett inlägg som strider mot gällande svenska lagar är personligen alltid ansvarig och kan eventuellt polisanmälas.
  • Personer som postar nedsättande/smutskastande kommentarer blockeras från Medborgarpolitik.

Kommentarsfunktionen lyder under Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att du som kommentator har juridiskt ansvar för vad du skriver. Vi läser löpande kommentarer och tar i efterhand bort de som strider mot etiska regler. Anmäl gärna om du upptäcker kommentarer som inte följer reglerna.