Lästips
Lästips

Hur är er inställning till yttrandefrihet?

Till partisekreterarna för Sveriges riksdagspartier ang deras inställning till yttrandefrihet i Sverige med cc till opinionsbildare i Sverige.

Hej,

Vi i föreningen Medborgarperspektiv.se skriver till dig och dina kollegor i er egenskap av företrädare för ett politiskt parti som är representerat i Sveriges Riksdag. Saken gäller partiernas inställning till yttrandefriheten i Sverige. Saken är angelägen eftersom yttrandefriheten i de västliga demokratierna är hotad på ett sätt som inte förekommit sedan krigsslutet 1945. (Under krigstid råder censur varför det är relevant att ta krigsslutet som utgångspunkt för diskussionen).

Yttrandefriheten är grundstenen för demokratin. Utan yttrandefrihet finns ingen verklig demokrati. Demokrati innebär att folket har rätt att ställa kritiska frågor till de av dem utsedda parlamentsledamöterna, utan att fördenskull riskera vedergällning från statens sida.

Flera framstående företrädare för yttrandefriheten har under de senaste månaderna larmat om de verkliga hot som uppstått ibland annat USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike; där regeringarna hotat med hårda straff för dem som t.ex. kritiserar islam eller politik som innebär att gränserna till landet i praktiken öppnats.

Bland de kritiker som framträtt finns den framstående juridikprofessorn Jonathan Thurley, författaren och debattören Douglas Murray, journalisten Glenn Greenwald m.fl.

Särskilt hård har kritiken blivit i det som betecknas som frihetens stamort på jorden: England. Den nyligen tillträdde premiärministern Keir Starmer har anfört att han instruerat lagstiftare och polis att ta i med hårdhandskarna mot personer som anför ”hatiska” åsikter om Islam eller den rådande invandringspolitiken. I Frankrike har president Macron låtit häkta grundaren till internetplattformen Telegram för att han inte följer den franska regeringens direktiv rörande vilket material som får publiceras. På liknande sätt försöker Brasiliens regering att straffa X:S (fd Twitter) ägare Elon Musk.

Åtskilliga försök att redigera innehåll hos självständiga Internetplattformar som Facebook, Twitter m.fl. har gjorts av Bidenregeringen. Bl.a. förhindrades publiceringen av innehållet av Hunter Bidens dator; ett grepp som var ett direkt ingripande i valet 2020.

Presidentkandidat Kamala Harris har uttalat att hon anser att medierna behöver regleras vad beträffar innehållet.

Av ovanstående exempel kan slutsatsen dras att yttrandefriheten är starkt hotad.

För makthavare är yttrandefriheten alltid besvärlig eftersom de inte alltid vill berätta om sina motiv eller planer för pågående eller framtida politiska åtgärder. Sverige är på den punkten inget undantag.

I yttrandefrihetsgrundlagen finns ett långtgående skydd mot censur eller andra myndighetsingripanden gentemot publicister. Åtgärder som de ovan beskrivna torde inte vara möjliga enligt sagda lag.

Vi bedömer dock att det finns en stor risk för att Sverige kommer att ge vika inför internationella påtryckningar vad gäller inskränkningar i yttrandefriheten.

I anledning av ovanstående vill vi nu ställa följande frågor till dig.

  1. Kommer ditt parti att rösta för att kritik mot religioner eller utövare av trossatser inom dessa ska bestraffas eller censureras?
  2. Kommer ditt parti att rösta för att kritik mot myndigheter, utövare av religioner, ideologier, trossamfund under vissa omständigheter ska bestraffas som hatbrott eller liknande?
  3. Kommer ditt parti att rösta för att ansvariga utgivare av tidningar, tidskrifter, Internetplattformar, bloggar etc. som inte följer myndigheternas anvisningar om censurering av visst innehåll (givet att det inte strider mot befintlig lagstiftning) kan straffas för utgivning i strid mot myndigheternas vilja?
  4. Kommer ditt parti – om andra partier väljer att svara ja på ovanstående eller liknande frågor; offentligt kritisera dessa andra partiers beslut?

Vänliga hälsningar

Åke Thunström

Ordförande i Föreningen för medborgarperspektiv.


Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Åke Thunström
Åke Thunströmhttp://www.medborgarperspektiv.se
Ordförande i föreningen Medborgarperspektiv.se. Fd datachef och systemchef, affärschef och samordnare för stadsnät.

Våra sociala kanaler

Stöd Medborgarpolitik

Stöd vårt arbete med att granska regering och myndigheter. Bli gärna månadsgivare. Klicka på beloppet i knappen.

Populära artiklar

Fler inslag från Medborgarpolitik

TV4-möjlighet är att inte likna SVT

Telias köp av TV4 saknade förutsättningar för att bli...

Petition om upphörande nedvärderande politiska epitet inom public service

Till Public services Förvaltningsstiftelse, Mediemyndigheten med Granskningsnämnd och ledningsgrupper inom...

Webbutvecklare sökes för unikt projekt inom politisk förnyelse.

Vill du vara med och förändra det politiska landskapet?...

Dan Ahlmark: Allvarliga brister i den svenska författningen och inom partierna

Artikeln har tidigare publicerats på NewsVoice. Det är tydligt, att...